El muntanyenc

Collserola

Caminades quotidianes

Download PDF

Publicat el 10-10-2016

Text: Jordi Mallol i Soler 

Jordi Mallol és enginyer tècnic agrícola, llicenciat en geografia, excursionista i senderista

 Les caminades quotidianes són les que podem fer en qualsevol moment del dia. No cal preparar-les ni planificar-les. Senzillament decidim sortir a caminar amb qualsevol pretext : esbargir-nos, escampar la boira o simplement, trencar la rutina diària.

L’atractiu de caminar per una carena (foto Joan Millan)

 Es tracta de caminar per la ciutat, pels carrers del poble, pels camps o per la muntanya, tant és (cadascú ho adaptarà a les seves circumstàncies). En tot cas sempre són llocs coneguts i propers al lloc on vivim. Farem uns itineraris senzills amb l’objectiu de poder-los repetir amb facilitat.

Caminar entre setmana vol dir saber trobar un “forat”, un moment enmig de les nostres obligacions i dedicar-hi una estona. Aquest exercici de caminar regularment ens permet mantenir el to i estar mínimament en forma.

Una bona panoràmica des del turó (foto Joan Millan)

Una bona panoràmica des del turó (foto Joan Millan)

Tot això també ens ve de la necessitat instintiva que tenim de caminar, de “tornar al que és natural, al que és essencial, al que sempre funciona” com deia Jordi Girard el 2013 parlant de la seva volta a Catalunya en 50 dies a peu. Quan surts a caminar, canvia el teu estat d’ànim, la teva percepció de les coses. Les teves passes agafen el mateix ritme que el teu cor i això, de manera gairebé automàtica, t’equilibra. Sembla que una bona part de les preocupacions del dia quedin en suspens, esmorteïdes. Entres en una dimensió més serena, més pausada, lluny del ritme més o menys frenètic que has portat durant la jornada. Es tracta doncs, d’aprofitar aquest moment perquè una caminada no només ens permet mantenir-nos en forma, una caminada afegeix una sèrie de satisfaccions molt personals i sovint difícils de descriure.

Racons que et trobes pel camí (foto Jordi Mallol)

Racons que et trobes pel camí (foto Jordi Mallol)

En el meu cas tinc la sort de viure a tocar de la muntanya, als contraforts més septentrionals de la Serra de Collserola i per tant les meves caminades, els meus itineraris quotidians són força muntanyencs. Sol o acompanyat repeteixo, setmana rere setmana, uns recorreguts coneguts, familiars. L’abundància de corriols i pistes forestals d’aquestes muntanyes permet fer múltiples variacions de manera que, diàriament, l’itinerari pot ser diferent. Però suposant el cas que sempre repetissis el mateix, el camí cada dia seria diferent. Perquè cada dia es veuen coses diferents, cada dia es senten coses diferents, els colors són diferents, l’aire, la llum, la temperatura són diferents. Si sempre camines pels mateixos indrets fins i tot t’acabes inventant una toponímia pròpia, descriptiva dels llocs on passes : “el camí verd”. El bosc de les pedres blanques”, “el turó enlairat”, … i acabes reconeixent aquella pedra, aquella alzina, aquella soca. Aquest aspecte és força interessant i divertit si camines amb nens, per exemple.

Al capvespre, quan el sol es pon, el cel s’encén (Foto Jordi Mallol)

Al capvespre, quan el sol es pon, el cel s’encén (Foto Jordi Mallol)

Caminar, doncs, a prop de casa, per paratges coneguts i en les diferents èpoques de l’any, és una activitat molt gratificant, en contacte amb la natura i a l’abast de tothom. Hem de convèncer-nos que hi ha coses que són molt fàcils de fer i, a més a més, són gratuïtes. Els beneficis que en podem obtenir són innegables. Bona caminada !

Caminant per l’alzinar (foto Joan Millan)

Caminant per l’alzinar (foto Joan Millan)

Altres articles del mateix autor publicats a “El Muntanyenc”

Senderisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Subscriu-te a nostre emailing:

Email:
[recaptcha size:compact]LA FOTOGRAFIA
 • Reinos olvidados
 • Pi d’en Xandri 20 anys – Defensem torre negra!
 • Nit de vetlla al coll del Pisco
 • Instante capturado
 • Es bosc des desitjos que mai es varen complir
 • Història d’un còdol
 • Aquelles velles sabates
 • Morir d’èxit
 • Moviment Continu
 • Monte Rosa
 • Un ocell anomenat món
 • Dona i pelegrins. Ajmer (Índia).
 • Verticalitat eterna.
 • Als Antípodes IV: Glenorchy